count

Μετρώντας στα Ιαπωνικά στο Dojo

Στα περισσότερα dojo παγκοσμίως σήμερα και άσχετα με την γλώσσα που ομιλείτε στην περιοχή, οι ορολογίες θα περιλαμβάνουν και αρκετά ιαπωνικά. Από τις ποιο σύνηθες περιπτώσεις θα είναι όταν ο sensei ή κάποιος μαθητής θα χρειαστεί να μετρήσει (να αριθμήσει) κάτι φωνάζοντας το δυνατά.

Στην πραγματικότητα το να μάθεις να μετράς στα ιαπωνικά είναι κάτι σχετικά απλό και καθώς το ποιο συνηθισμένο είναι να μετράς επαναλαμβανόμενα έως και πιθανώς μέχρι το δέκα τότε η εκμάθηση είναι ακόμα ποιο εύκολη.

Προκειμένου να μάθεις να μετράς έως το ενενήντα εννέα το μόνο που χρειάζεται είναι να μάθεις να μετράς μέχρι το δέκα. Τα υπόλοιπα είναι απλοί συνδυασμοί αυτού.

Οι αριθμοί από το ένα έως και το δέκα προφέρονται ως εξής:

ichi Ένα
ni Δύο
san Τρία
shi Τέσσερα
go Πέντε
roku Έξη
shichi Επτά
hachi Οκτώ
kyu Εννέα
ju Δέκα

Πάνω από το δέκα οι αριθμοί προφέρονται διαφορετικά. Για παράδειγμα ο αριθμός έντεκα στα ιαπωνικά μεταφράζεται ως δέκα συν ένα.

ju ichi Έντεκα
ju ni δώδεκα
ju san δεκατρία
ju shi δεκατέσσερα
ju go δεκαπέντε
ju roku δεκαέξι
ju shichi Δεκαεπτά
ju hachi δεκαοκτώ
ju kyu δεκαεννιά

Πάνω από το είκοσι οι αριθμοί προφέρονται και πάλι διαφορετικά. Για παράδειγμα ο αριθμός είκοσι στα ιαπωνικά μεταφράζεται ως δύο δεκάδες και ως ακολούθως το εικοσιένα ως δύο δεκάδες συν ένα.

ni ju Είκοσι
ni juichi Εικοσιένα
ni juni είκοσιδύο

Και έτσι συνεχίζεται ως τον αριθμό ενενήντα εννέα!

Για παράδειγμα ο αριθμός πενήντα έξι θα είναι πέντε δεκάδες συν έξι ή “gojuroku“, ο αριθμός εξήντα ένα θα είναι έξι δεκάδες συν ένα ή “rokujuichi” και πάει λέγοντας..

Ο αριθμός εκατό προφέρεται “hyaku” και η μέτρηση άνω του εκατό είναι βασικά το να τοποθετήσεις τη λέξη “hyaku” στο σωστό σημείο και να ακολουθήσεις τις ίδιες γενικές αρχές. Οπότε για παράδειγμα το εκατό πενήντα προφέρεται ως:

hyakugoju“.

Comments are closed.