ΘΕΜΑΤΑ

gichin_funakoshi_arms_folded

 

 

Ο Δάσκαλος Funakoshi ίδρυσε το Shotokan dojo το 1936, μια σημαδιακή ημέρα για την ιστορία του καράτε. Ο Δάσκαλος Funakoshi δεν υπήρξε απλά μία ιδιοφυία στις πολεμικές τέχνες αλλά επίσης ένα κυριολεκτικό ταλέντο και υπέγραφε όλες τις δημιουργίες του ως “Shoto” και το οποίο ήταν το ψευδώνυμο του. Για αυτό τον λόγο το dojo ή σχολή όπου δίδασκε ήταν γνωστή ως “Shoto’s school” (σχολή του Shoto) ή “Shotokan” και το οποίο τελικά υιοθετήθηκε ως το επίσημο όνομα του δικού του στυλ καράτε. Ο Δάσκαλος Funakoshi συνδύασε τις τεχνικές και τα κάτα των δύο μεγαλύτερων στυλ της Okinawa για να δημιουργήσει το δικό του στυλ καράτε. Ως αποτέλεσμα αυτού, το σύγχρονο Shotokan περιλαμβάνει τις δυναμικές τεχνικές του Shorei στυλ καράτε όπως επίσης και τις ποιο «ελαφριές» και ποιο «εύκαμπτες» κινήσεις του Shorin στυλ καράτε.

 

original shotokan dojoΤο αρχικό Shotokan Dojo

Καταστράφηκε στις 10 Μαρτίου του 1945 σε μία βομβιστική επιδρομή στο Τόκυο.

Αρχικά, ο Δάσκαλος Funakoshi δίδασκε μόνο δεκαέξι κάτα και τα οποία ήταν τα: Kankudai, Kankusho, πέντε Heian κάτα (γνωστά στην Okinawa ως Pinan), τρία Tekki κάτα (γνωστά στην Okinawa ως Naihfanchi), Wanshu, (αργότερα γνωστό ως Empi), Chinto, (αργότερα γνωστό ως Gankaku), Patsai, (αργότερα γνωστό ως Bassai), Jitte, Jion, και Seisan (αργότερα γνωστό ως Empi) καθώς πίστευε ότι δεκαέξι κάτα ήταν υπεραρκετά για μία ζωή.

Μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, το καράτε άρχισε σταδιακά να αναγεννάτε και ένα μεγάλο βήμα προς αυτό ήταν όταν η Japan Karate Association (JKA) ιδρύθηκε το 1949, με το Δάσκαλο Funakoshi να έχει εκλεγεί από τον οργανισμό ως ο Πρώτος Αρχηγεύων Διδάσκαλος λόγο των προχωρημένων τεχνικών του και τις αρχηγικές του ιδιότητες. Αν και ο Δάσκαλος Funakoshi ήταν δημοφιλής ως ένας μεγάλος Δάσκαλος του Καράτε ήταν επίσης και ένας πολύ ταπεινός άνθρωπος και χαρακτήρας. Κατά την διάρκεια της ζωής του έδωσε έμφαση σε τρεις μεγάλες όψης του καράτε πάνω από όλα και αυτές ήταν οι βασικές τεχνικές, τα κάτα και η ανάπτυξη των πνευματικών αρχών που οδηγούν στην τελειότητα του χαρακτήρα αυτών που διδάσκονται το καράτε.

 

Funakoshi memorial

Μνημείο για τον Δάσκαλο Gichin Funakoshi στη τοποθεσία Kamakura στην Ιαπωνία.

(η φωτογραφία είναι τραβηγμένη από τον δάσκαλο Thomas Casale, 5th Dan, JSKA-USA)

Ο Δάσκαλος Gichin Funakoshi άφησε τον κόσμο στο Τόκυο της Ιαπωνίας στις 26 Απριλίου του 1957 και σε ηλικία 88 ετών έπειτα από περισσότερα από εβδομήντα πέντε χρόνια διδασκαλίας του καράτε.Gichin_Funakoshi

Comments are closed.